Yeni bir ışık kaynağı aramanızın birkaç nedeni olabilir. Eski aydınlatmanız artık çalışmıyor ve değiştirilmesi gerekiyor. Veya evinizdeki veya şirketinizdeki atmosferi iyileştirmek istiyorsunuz. Erel ve Aydınlatma Concept olarak müşterilerimize yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Amacımız, sektörümüzde bilinçli tüketiciler oluşturup, sizin için en uygun
ampulü veya armatürü seçtiğinizden emin olmaktır.

Bir ışık kaynağının düzgün çalışması için dikkate almanız gereken hususlar hakkında da sizi bilgilendirmekten memnuniyet duyarız.Bu nedenle, bu sayfada bir LED ışık veya geleneksel ışık kaynağı satın almanıza yardımcı olacak çeşitli yararlı ipuçları ve/veya gerçekler bulacaksınız. 

Profesyonel aydınlatma için, online olarak aydinlatmaconcept.com adresinden sipariş verebilir veya fiziksel mağzamızı ziyaret edebilirsiniz. Daha fazla bilgi için Concept Blog yazılarımıza göz atabilirsiniz!



Konu Başlıkları

  1. Duy Tipleri
  2. Lümen, Lux ve Watt
  3. Renk Sıcaklığı
  4. CRI (Color Rendering Index)
  5. Dim Etme
  6. Bir ışık kaynağının ışın açısı (Beam Angle)
  7. IP Koruma Sınıfı
  8. IK Koruma Sınıfı

Duy Tipleri

Işık kaynakları, yalnızca aynı duy (soket) lambalar ile değiştirilebilir. Bu nedenle, Eski Ampul veya Lambalarınızı yenileri ile değiştirirken, mevcut aydınlatma modelinizin duy tipini tespit etmeniz önemlidir.

Örneğin, bir E14 ampulü yalnızca bir E14 (LED) ampulle değiştirebilirsiniz. Veya bir GU10 LED spotu, GU10 soketli başka bir LED spotla değiştirmelisiniz. Örnek resim, Erel ve Aydınlatma Concept'teki en yaygın duy tiplerine genel bir bakış sunar.

Lumen, Lux and Watt

CFL ampullerin ve LED ışıkların piyasaya sürülmesi, bir ışık kaynağının ışık çıkışının neyi temsil ettiği konusunda kafa karışıklığı yarattı. Geleneksel aydınlatmada, watt değeri bir ışığın parlaklığını ifade ediyordu. Günümüzde watt değeri yalnızca bir ışık kaynağının enerji tüketimi hakkında bir şeyler söylüyor. Işık çıkışı Lümen sayısı ile belirtilir, ancak Lüks terimi de kullanılabilir.

Lümen, bir ışık kaynağının toplam ışık çıkışını temsil eder. Lux ayrıca bir ışık kaynağının ışık çıkışını da gösterir, ancak bu durumda ışığın yayıldığı yüzey dikkate alınır. Örneğin; 250 Lümen ışık çıkışına sahip bir LED ışığınız var. Işık 1 metrekarelik bir odayı aydınlatıyorsa, ışık çıkışı da 250 Lux'tir. Aynı ışık 10 metrekarelik bir odayı aydınlatıyorsa, ışık çıkışı metrekare başına 250 Lümen veya 25 Lüks olur.

Renk Sıcaklığı

Renk sıcaklığı, bir odanın havasında önemli bir rol oynar. Daha sıcak renk sıcaklıkları daha çok hoş ve/veya rahat bir atmosfer yaratmak için kullanılırken, daha soğuk açık renkler konsantrasyonun önemli olduğu çalışma ortamları için uygundur.

1800 - 2700K restoranlar, oturma odaları ve yatak odaları gibi atmosferik alanlar için çok uygundur.
3000K mutfaklar, resepsiyon alanları, bekleme alanları, koridorlar ve merdiven boşlukları gibi genel alanlar ve rutin iş yerleri için çok uygundur.
4000K ofisler, okullar ve depolar gibi çalışma ortamları için çok uygundur.
6500K ameliyathane, dişçi ve muayenehane gibi detaylı işler için çok uygundur.

CRI (Color Rendering Index)

CRI değerleri, 0 – 100 arasında sayısal bir şekilde ifade edilir. CRI değerinin yüksek olması, ışık kaynağının renkleri iyi gösterdiğini belirtir. 90-100Ra renk indeksine sahip ışıklarla mükemmel bir renk sonucu elde edilebilir. Bu durumda, renkler gerçek renklerden sapmaz. 90- 100Ra ışıklar genellikle hastaneler, matbaalar, misafirhaneler, giyim mağazaları ve sanat galerileri gibi çalışma ortamlarında kullanılmaktadır. Genel alanlarda, ofislerde ve evlerde 80-89Ra CRI önerilir. Bu sayede renklerdeki sapma minimum düzeydedir. 70-79Ra veya daha düşük bir CRI, aydınlatılmış odalardaki renkler ile gerçek renkler arasında gözle görülür bir fark gösterir.

Dim Etmek

Dim Etmek, bir ışık kaynağının yoğunluğunun azaltılmasıdır. Bir ışığı ne kadar dimederseniz, ışığın o kadar az elektriğe ihtiyacı olur. Dim edilebilir aydınlatma, bir odadaki atmosferi yaptığınız aktiviteye uydurmayı mümkün kılar. Örneğin, kitap okurken oturma odasında film izlerken olduğundan daha fazla ışığa ihtiyaç duyarsınız.

Standart dimmerler ve LED dimmerler vardır. Geleneksel ışıklar (halojen, CFL, vb.) standart bir kısıcı veya bir LED kısıcı ile kısılabilir. LED aydınlatma yalnızca bir LED dimmer ile kısılabilir. LED'e geçerseniz, Dimmer prizinizi bir LED Dimmer ile değiştirmeniz gerekir! Her Dimmer'ın bir maksimum yükü vardır. Eğer yanlış bir dimmer kullanırsanız, ışıklar istenmeyen bir şekilde titreyebilir veya orantılı olarak kısılmayabilir.

Bir transformatöre (trafoya) bağlı ışık kaynaklarını dim etmek istiyorsanız Dim edilebilir bir transformatöre ihtiyacınız vardır. Ayrıca dimmer ile aynı maksimum yüke sahip bir trafo seçmekte fayda var. Transformatörünüzün kısılabilir olup olmadığını nasıl anlarsınız? Minimum ve maksimum yük, bir transformatörün arkasında belirtilir. Örneğin Osram transformatörleri, "öncü ve arka kenar faz kontrolü ile dimlenebilir" şeklinde belirtmektedir.

IP Koruma Sınıfı

IP ve IK değerleri, bir armatürün dış etkilere (toz, su ve darbe) karşı ne kadar iyi korunduğunu gösterir. IP değeri, bir armatürün toza ve suya ne kadar dayanıklı olduğunu gösterir ve IP'den sonra 2 rakamla gösterilir. İlk sayı toza karşı korumayı, ikinci sayı ise suya karşı korumayı ifade eder.

Birinci Rakam: Yabancı Katı Cisimlere Karşı Koruma Derecesi

0- (x) Korumasız.
1- Çapı ≥ 50 mm. olan katı cisimlere karşı koruma. (Örnek: Elin istek dışı teması)
2- Çapı ≥ 12,5 mm. olan katı cisimlere karşı koruma. (Örnek: Parmak ile dokunma)
3- Çapı ≥ 2,5 mm. olan katı cisimlere karşı koruma. (Örnek: Aletler, vidalar)
4- Çapı ≥ 1 mm. olan katı cisimlere karşı koruma. (Örnek: İnce aletler, küçük teller)
5- Toza karşı korumalı. (Cihazın uygun şekilde çalışmasına engel olacak veya
güvenliğini bozacak miktarda toz girmemelidir.)
6- Toza karşı korumalı. (Cihazın uygun şekilde çalışmasına engel olacak veya
güvenliğini bozacak miktarda toz girmemelidir.)

İkinci Rakam: Sıvıya Karşı Koruma Derecesi

0(x)- Korumasız
1- Düşey olarak düşen su damlalarına karşı korumalı.
2- 15°’ye kadar açı ile düşen su damlalarına karşı korumalı.
3- 60°’ye kadar açı ile düşen su damlalarına karşı korumalı.
4- Tüm yönlerden gelen serpinti suya karşı koruma.
5- Her yönden gelen basınçlı suya karşı koruma.
6- Her yönden gelen yüksek basınçlı su darbelerine karşı koruma.
7- Suya geçici daldırma etkilerine karşı korumalı.
8- Suya sürekli daldırma etkilerine karşı korumalı.

IK Değeri

IK değeri, bir armatürün ne kadar darbeye dayanıklı olduğunu gösterir ve IK ve ardından 2 hane olarak görüntülenir.

IK Değerleri
00- Korumasız Koruma yok.
01- 0,15 Joule şoklara dayanır
02- 0,20 Joule şoklara dayanır
03- 0,35 Joule şoklara dayanır
04- 0,50 Joule şoklara dayanır
05- 0,70 Joule şoklara dayanır
06- 1 Joule şoklara dayanır
07- 2 Joule'luk şoklara dayanır
08- 5 Joule darbelere dayanıklı
09- 10 Joule şoklara dayanıklı
10- 20 Joule şoklara dayanıklı

Halojen'den LED'e

Neden LED Lamba Kullanmalıyız?