Salon Aydınlatması Nasıl Olmalı? -

Salon Aydınlatması Nasıl Olmalı?

İşten eve geldiğinizde, herhangi bir şey izleyerek dinlenin, sevdiklerinizle vakit geçirin ve misafir davet edin. Evinizde en çok vakit geçirdiğiniz odalardan biri de şüphesiz salondur. Zamanınızın çoğunu geçirdiğiniz bu mekanda aydınlatmanın ne kadar önemli olduğunu hiç düşündünüz mü?

Yetersiz aydınlatmaya sahip bir oda donuk ve hatta tehlikeli olabilir. Ayrıca yeterli aydınlatma yoksa salon için özenle hazırlanmış dekorasyon eksik olabilir. Doğru aydınlatma için birçok aydınlatma biçimini bilmek çok önemlidir.

Aydınlatmayı düşündüğünüzde, avizeler veya sarkıt lambalar gibi tavan armatürlerini hayal edebilirsiniz. Ancak evinizin dekorasyonuna katkı sağlayacak etkili bir aydınlatma istiyorsanız bundan daha fazlasına ihtiyacınız var.

salon-aydınlatması

Sonuç olarak, salonu asla karanlık bir nokta kalmayacak şekilde aydınlatarak hem alanı olduğundan daha büyük gösterebilir hem de salonda geçirdiğiniz zamanı daha iyi değerlendirebilirsiniz. Farklı aydınlatma türlerini bilmek, yaşam alanınızı aydınlatmak için de size fikir verebilir.

İşlevlerine göre, üç aydınlatma şekli aşağıdaki gibidir:

  • Ortam Aydınlatma
  • Görev Aydınlatma
  • Vurgu Aydınlatma

Şimdi bu aydınlatma türlerinin anlamını ve oturma odası aydınlatmasında nasıl kullanılabileceğini keşfedelim.

Ortam Aydınlatması ile Salonu Aydınlatmak

Ortam aydınlatması sayesinde tüm alan aydınlanır. Ana aydınlatma genellikle avizeler veya sarkıt lambalarla sağlanır. Bu arada, insanların bu iki aydınlatma cihazını sıklıkla karıştırdığının farkındayız. İster ortam aydınlatması, ister görev aydınlatması veya vurgu aydınlatması seçiyor olun, kullandığınız ev dekorasyon stiline uygun alternatifleri göz önünde bulundurmalısınız. Etkili bir aydınlatma için, ürünün ampul giriş sayısının özellikleri çok önemlidir.

Oturma alanı, yemek alanı gibi birçok alanı varsa, oturma odanızın tek bir yerine her bölümü için bir tavan aydınlatma ürünü seçebilirsiniz. Örneğin salonda kullanacağınız avizeye alternatif olarak, son yıllarda popüler bir seçim haline gelen yemek masasının hemen üzerinde sarkıt lamba tercih edebilirsiniz.

Salonda Görev Aydınlatması

Adından da anlaşılacağı gibi, görev aydınlatması, belirli bir kullanım için size bir ışık kaynağı sağlayan bir aydınlatma türüdür. Örneğin, oturma odanızda bir okuma alanı tasarlamak istiyorsanız, masa lambası veya zemin lambası gibi görev aydınlatma ekipmanlarına ihtiyacınız var.

Salonda geliştirilen okuma alanları için ilk akla gelen seçenek zemin aydınlatmalarıdır. Ancak zemin lambalarına ek olarak abajurları da kullanabilirsiniz. Ek olarak, düşük ışık istiyorsanız iki alternatifi kullanabilirsiniz. Kitaplık gibi kapalı mobilyaların içini aydınlatmak için LED şerit ışıkları kullanarak hayatınızı da hızlı bir şekilde kolaylaştırabilirsiniz.

Salonda Vurgu Aydınlatması

Vurgulu aydınlatma, dekoru diğer aydınlatma türlerinden daha fazla vurgular. Bu tür bir aydınlatma, oturma odanızdaki belirli yerlere dikkat çekmek için kullanışlıdır. Masalarınızı aydınlatmak için spot ışıklar veya masa aydınlatmasına özel ürünler kullanarak çok çekici bir ambiyans yaratabilirsiniz. Kitaplıklarda LED şeritler kullanarak daha güzel kitaplıklar oluşturabilirsiniz.

Bir Salon Aydınlatması Kaç Lümen Olmalıdır?

Salon için doğru aydınlatmayı nasıl seçebilirim sorusuna yanıt olarak, önemli bir hususun aydınlatma ürününün ampul giriş sayısı olduğunu belirtmiştik. Şimdi oturma odası aydınlatması için lümenlerin nasıl hesaplanacağına hızlıca geçelim. Uygun aydınlatma sağlamak için metrekare başına 100 lümen alır. Dolayısıyla 40 m2 bir salon için 4000 lümen aydınlatmaya ihtiyacınız var.

LED ampullerde lümen değeri tipik olarak belirtilir. Ancak daha fazla bilgi gerekirse 18-23 W LED ampullerin kabaca 1600 lümen değerinde olduğunu söyleyebiliriz.

Odanıza uygun lümene layık bir aydınlatma üretebilmek için birden fazla ampul girişi olan tavan aydınlatma ürünlerini tercih edebilir veya birden fazla tavan aydınlatmasının yanı sıra aplik ve zemin lambası gibi diğer aydınlatma alternatiflerini de değerlendirebilirsiniz.

Sizin İçin Seçtiklerimiz

Mutlusan Rita Priz Serisi Siyah İkili Usb Topraklı Priz - MutlusanMutlusan Rita Priz Serisi Siyah İkili Usb Topraklı Priz - Mutlusan
Mutlusan Mutlusan Rita Priz Serisi Siyah İkili Usb Topraklı Priz
İndirimli fiyat139.90TL Normal fiyat195.00TL
Tükendi
Sylvania – Gizmo Arb Sense Sensörlü Seyyar Aplik 40 LM 3000K – 0053631 - SylvaniaSylvania – Gizmo Arb Sense Sensörlü Seyyar Aplik 40 LM 3000K – 0053631 - Sylvania
Sylvania Sylvania – Gizmo Orb Sense Sensörlü Taşınabilir Lamba
İndirimli fiyat79.90TL Normal fiyat200.00TL
Stokta