Mutfak Aydınlatma

Mutfak tartışmasız bir evdeki en önemli odadır. Evdeki herkesin toplandığı tek alan, ev halkının yemeklerini pişirip yedikleri yerdir. Öyle ki mutfak aydınlatması ve tasarımı gibi özellikler özellikle sakin bir atmosfer yaratmada etkilidir. Ancak küçük bir ipucu ile mutfağı ön plana çıkarabilecek bileşenlerden biri de en önemli olan aydınlatmadır.

Ev, özel ve ortak alanları birleştiren bir yaşam alanıdır. Yatak odası, çalışma odası gibi özel alanların yanı sıra mutfak, banyo ve oturma odası gibi ortak alanlar da bulunmaktadır. Bireysel alanlar oluşturulurken kişisel tercihlere öncelik verilebilir, ancak ortak alanlar, sakinlerin çoğunluğuna uygun şekilde dekore edilmeli ve aydınlatılmalıdır. Evdeki herkes mutfağı kullanır, bu nedenle genel tasarımı ve aydınlatması temizliği kadar önemlidir. Mutfak için aydınlatma seçerken dikkatli bir hazırlık gereklidir. Mutfak aydınlatma kararı, mekanın genişliğine ve kullanım çeşitliliğine göre alınabilir. Mutfak, temel işlevleri olan yiyecek saklama ve yemek pişirmenin yanı sıra yemek yemek veya misafirleri ağırlamak için de kullanılan bir alan ise, aydınlatmayı bu kullanımları yansıtacak şekilde çeşitlendirmelisiniz.

Kesme tahtaları loş ortamlarda tutulmamalı, mutfak tezgahı iyi aydınlatılmalıdır. Yemek masası mutfakta yer alıyorsa yeterli aydınlatmayı sağlamak için daha fazla avize eklenmelidir. Mutfak, apartman dairesi gibi az gün ışığı alan bir odada bulunuyorsa, iç mekan aydınlatmasını da kullanabilirsiniz. Peki bir evin mutfak aydınlatması nasıl olmalıdır?

Mutfak Aydınlatması Tasarımları

Mutfak aydınlatma araçları söz konusu olduğunda, işlevsellik çok önemlidir. Bu nedenle mutfak aydınlatma tasarımları yapılırken önce fonksiyon, ardından mutfağın ambiyansı gelmelidir. Karanlık bir ortamda mutfakta bulunan kesici aletler gibi bu tür aletler dikkate alınmayabilir ve hoş olmayan sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle aydınlatılması gereken yerlerin dikkatli bir şekilde ve bir profesyonel yardımıyla seçilmesi önemlidir.

Mutfak aydınlatması tasarlanırken tasarruf, kullanım amacı, sağlık ve diğer faktörler ön planda tutulmalıdır. Dekoratif amaç bu nedenle daha sonra eklenmelidir. Mutfağın parlak aydınlatma gerektiren alanları her zaman değiştirilebilir. Bu sayede mutfağın büyüklüğüne uygun tasarımlar kullanılarak mutfak masası, tezgah gibi alanlara gerekli ve yeterli aydınlatma sağlanabilir. Mutfak aydınlatma tasarımlarında aydınlatma, insanların en çok dikkatini çeken kısımdır. Hafif aydınlatma ile mutfak gayet huzurlu bir ortama dönüştürülebilir. Sonuç olarak mutfağını aydınlatmak isteyen ev sahibi mutlaka bir tasarımcı ile çalışmak zorundadır.

Mutfak Aydınlatma Örnekleri

Günümüzün modern mutfakları ferah ve aydınlık olacak şekilde yapılmıştır. Bu tasarımlar ışıktan yararlandığından, farklı aydınlatmalar eklemek mutfağın atmosferini iyileştirebilir. Aydınlatmanın çok önemli olduğu mutfaklarda tavanda spot ışıklar önerilmez. Bunun yerine, mutfağın farklı alanlarında, örneğin tezgah aydınlatması, mutfak masası aydınlatması, avize şekilleri, dolap aydınlatması, set üstü aydınlatma ve tüm farklı kullanıcıların kendisine uygun bulabileceği aydınlatma türleri gibi birçok farklı aydınlatma türü vardır.

 

Mutfak Tezgahı Aydınlatmaları

Tezgah aydınlatması, tezgahı daha homojen bir şekilde aydınlatır. Bu, tezgah aydınlatmasının temel amacının tezgahı karanlıkta bırakmamak olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, tezgah üstü çalışma alanı ve mutfak dolapları gibi bu tür alanlar daha iyi aydınlatılmış olacaktır. Tezgah aydınlatma seçenekleri arasında spot ışıklar ve şerit lambalar bulunur.

Mutfak Aydınlatmasında Renkler ve Işıklar

Mutfakta aydınlatması oluşturulurken beyaz rengin odak noktası olarak alınması gerekir. Örneğin beyaz ışık, görüş alanınızı iyileştiren bir renk çeşidi olarak yemek pişirirken daha fazla ön plana çıkacaktır. Bu bakımdan hem mutfağa modaya uygun aydınlatmalarla çağdaş bir görünüm kazandıracak aydınlatma hem de ışıktan dolayı alanın netliği açısından akıllıca bir karar olacaktır. Öte yandan sarı ve kırmızı aydınlatma kullanımı mutfakta pek çok hatayı kendine çekme eğiliminde olan renk çeşitleri olarak öne çıkıyor. Farklı tonlar da mutfakta yansımalar oluşturabilir.

Mutfak Aydınlatması Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mutfak aydınlatma planları yapılırken elektrik tesisatı ilk sırada gelmelidir. Bulaşık makineleri, buzdolapları, çamaşır makineleri ve mutfakta hayatı kolaylaştıran diğer küçük ev aletleri elektrikle çalışır. Yeni bir eve taşınıyorsanız veya mutfağı yeniden şekillendiriyorsanız, elektrik tesisatının aydınlatma ürünleriyle uyumlu olduğundan emin olun. Mutfaklarda elektrikli ev aletleri sıklıkla kullanıldığı için mutfak aydınlatması seçilirken enerji tasarruflu aydınlatma seçenekleri göz önünde bulundurulmalıdır. Sonuç olarak bu şekilde elektrik fiyatını da önemli ölçüde etkileyebilirsiniz.

Enerji tasarrufu sağlayan ve uzun ömürlü LED ampulleri değerlendirebilirsiniz. Çeşitli renklerde bulunan bu lambalar sürekli kullanıldığında ısınmaz. Ayrıca gözü yormaz. Sonuç olarak, hazırlanmak için harcanan zaman artık başınızı ağrıtmıyor. Dolapların iç ve alt kısımlarında LED şeritler de kullanılabilir.

Tül ve perdeler mutfak aydınlatmasında önemli bir rol oynamaktadır. Açık renk tül ve perdeler kullanılırken mutfağa daha fazla ışık girer. Mutfak gibi detayların önemli olduğu bir mekanda güneş ışığından en iyi şekilde faydalanmak elbette fazlasıyla avantajlıdır. Mutfak için aydınlatma seçimi yapılırken birden fazla aydınlatma kaynağı bulunmalıdır. Merkezi bir aydınlatma ile mutfak yeterince parlak olamaz. Farklı aydınlatma cihazlarının çeşitli düğmeler kullanılarak kontrol edilmesi ve doğru ışığın doğru yerde kullanılması önerilir.

Sizin İçin Seçtiklerimiz

Mutlusan Rita Priz Serisi Siyah İkili Usb Topraklı Priz - MutlusanMutlusan Rita Priz Serisi Siyah İkili Usb Topraklı Priz - Mutlusan
Mutlusan Mutlusan Rita Priz Serisi Siyah İkili Usb Topraklı Priz
İndirimli fiyat139.90TL Normal fiyat195.00TL
Tükendi
Sylvania – Gizmo Arb Sense Sensörlü Seyyar Aplik 40 LM 3000K – 0053631 - SylvaniaSylvania – Gizmo Arb Sense Sensörlü Seyyar Aplik 40 LM 3000K – 0053631 - Sylvania
Sylvania Sylvania – Gizmo Orb Sense Sensörlü Taşınabilir Lamba
İndirimli fiyat79.90TL Normal fiyat200.00TL
Stokta